Rajčata

Rajčata
Rajče jedlé neboli lilek rajče, v současnosti patří mezi vůbec nejpopulárnější zeleninu na světě, s velkou variabilitou barev, tvarů a chutí. Statistiky uvádějí, že rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa. A není divu,...
Thajská rajčatová polévka
Přejedla se vám běžná rajčatová polévka? Stačí přidat pár dalších ingrediencí a posunete ji o úroveň výše. Tato pikantnější thajská verze se obzvláště hodí do zimních měsíců, díky zázvoru a chilli pastě krásně prohřeje. Jak na ni...
Chilli con carne
Fazole namočíme na 10 - 12 hodin do vody. Poté vodu vylejeme, nahradíme čerstvou, mírně osolíme a uvaříme do měkka (75 - 90 minut). Sójové maso připravíme podle receptu na výpečky (tzn. uvařte ve vývaru, namarinujte a upečte)....
Rajská omáčka
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobno. Smažte ji na oleji, dokud nezačne zlátnout. Stáhněte plamen na minimum, přidejte luštěninovou mouku (je podstatně výživnější, ale pokud nemáte, můžete použít i klasickou pšeničnou) a...
Bezvaječné lečo
Možná to znáte. Zasadíte rajčata, dlouho čekáte, než vyrostou a začnou zrát a pak je jich najednou tolik, že nevíte, co s nimi. Lečo je letní klasika, lehké jídlo do parných dní. Vychutnat si ho můžete i v případě, že se z...
Raw zeleninové chilli s vlašskými ořechy
Pro tento recept jsem se inspiroval v knížce Živá kuchyně snadno a rychle od Judity Wignall, jen jsem jej lehce obměnil a zjednodušil. Vlašské ořechy jsem namočil přes noc do studené vody. Cuketu jsem předem pokrájel na menší...
Zeleninový salát s naklíčenou čočkou a mungo
Salát pečlivě omyjeme a natrháme na kousky, papriku, rajčata a okurky omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Smícháme dohromady, přidáme hrst klíčku munga a čočky, čerstvou bazalku, zakapeme kvalitním olejem, okyselíme ume octem (...
Pečená plněná rajčata
Tento recept je trochu "piplačka", ale stojí to za to. Na plotně necháme vařit sojový granulát s výraznějším kořením a sojovou omáčkou. Mezitím vybereme větší pevná rajčata, odkrojíme horní část a vydlabeme je opatrně lžičkou....
Rajská polévka
Rajská patří mezi polévkové klasiky. Za její oblíbeností jistě stojí i fakt, že zralá rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů oné páté chuti, zvané umami. Příprava rajské polévky nezabere víc než 20 minut. Na dvou lžících oleje...
Lilkový tatarák
Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké oblibě a...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Osmažit cibulku s česnekem, přidat část nastrouhaného uzeného tofu, předem připravený kuskus, okořenit (kurkuma, provensálské koření, kapka sójovky, sůl, pepř, sušená pažitka), přehodit do zapékací formy a naskládat zeleninu a...
Rajčatové jednohubky s chia kaviárem
Chia semínka namočíme do osolené vody v poměru 1:3 (např. na 2 lžíce semínek 6 lžic vody). Necháme 5 hodin bobtnat v ledničce. Když semínka nabobtnají a vytvoří s vodou rosolovitou hmotu, která připomíná kaviár, smícháme je s...
Krémová cizrnová polévka
Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení...
Gnocchi s rajčaty
Nejdříve si připravíme omáčku. Pokrájíme cibuli na drobno a necháme zesklovatět na oleji, přidáme pokrájená rajčata a hrníček vody. Osolíme, opepříme a dusíme asi 20 minut. Během toho dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce a...
Burritos
Nejdříve si uděláme salsu, tu dáme do lednice vychladit. Osmažíme si cibulku a přidáme nakrájenou papriku. Buď si předem uvaříme červené fazole a kukuřici nebo použijeme tu z plechovky. Když je cibulka zlatá přidáme fazole a...
Topinky s raw rajčatovým tatarákem a sezamezánem
Topinky sice nepatří mezi zdravé potraviny, ale občas zůstane doma zbytek starého chleba a člověka chytne večer mlsná. Raw tataráček a sezamezán však nutriční hodnoty vylepší příznivějším směrem. Jak na to? Sezamové semínko...
Slaný koláč z polenty
Uvaříme polentu dle návodu na obalu se solí, vegetou a trochou olivového oleje. Přidáme nakrájenou zeleninu, případně tofu, dochutíme sojovkou, saturejkou a přidáme opět trochu olivového oleje. Vylijeme do formy, na plech .......
Veganské boloňské špagety
Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody, aby byly trochu tužší na zkus. Zhruba 50g sojového granulátu vaříme cca 10 minut ve výraznějším vývaru (sojová omáčka nebo zeleninový bujón), poté zcedíme a...
Zeleninový salát s uzeným tempehem
Hutný a chutný salát vhodný díky nízkému zastoupení sacharidů a dostatku bílkovin a zdravého tuku jako večeře i pro ty, kteří během dne vydají spoustu energie. Rajčata a papriky očistíme a nakrájíme na menší kostky, olivy...
Gazpacho
Studená polévka gazpacho (gaspačo) pochází ze španělské Andalusie. Je doslova našlapaná vitaminy a je zvláště osvěžující v parných letních dnech. Existuje mnoho variant gazpacha, takže se nebojte lehce zaimprovizovat. Zeleninu...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy.
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti koření: chilli con carne, garam masala (poměr zhruba 1:1, případně upravíme podle toho, jestli preferujeme jídlo více pálivé),...