Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější dřevokazné houby, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé účinky. Využití hlívy v kuchyni je všestranné - výborná je orestovaná, pečená v troubě, dušená v omáčkách, populární je také hlívová "držkovka". Zejména z nožek a tužších částí se po usušení vyrábí rozemletím na prášek výborné koření do omáček a polévek.

Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější komerčně pěstované jedlé houby. Podobně jako například Jidášovo ucho či shitake patří mezi houby dřevokazné, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé...
Pečený guláš ze seitanu a hlívy s ovesnými noky
Seitan naložíme na několik hodin se sójovkou, olejem, kmínem, pepřem, cibulí, česnekem, pálivou paprikou, houbovým kořením, majoránkou, bobkovým listem. Na na pekáč přidáme společně s pokrájenou hlívou, půl litrem zeleninového...
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na...
Kuskus s hlívou ústřičnou
V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, dokud hlíva nepustí větší část vody. Poté přidáme čajovou lžičku zeleninového bujónu,...
Rizoto s cuketou a hlívou
V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme na malé kostky pokrájenou cuketu a krátce ji společně orestujeme. Poté přidáme malou lžičku houbového koření, mletého kmínu a...