Užiteční pomocníci v kuchyni - k čemu všemu se hodí mixér, sušička nebo remoska?

Užiteční pomocníci v kuchyni

Přechod na rostlinnou stravu může znamenat dost odlišný styl vaření a přípravy jídla. A s ním i častější používání některých kuchyňských pomocníků. Při výběru vhodného spotřebiče často přemýšlím, zda má víceúčelové využití. Bez kterých "mašinek" nedám ani ránu a na co všechno se je snažím používat?

Stolní mixér

Mojí pomyslnou jedničkou je výkonný stolní mixér. Začínal jsem s klasickým tyčovým mixérem, na který bylo možné připevnit také přídavnou nádobu s "S" nožem. Ale výkon byl povážlivě slabý. Se stolní Etou jsem byl svého času dost spokojený, ale jen dokud se mi nedostal do rukou mixér G21 Perfect Smoothie. Mám ho již pět let a používám ho takřka denně. Dokoupil jsem si k němu ještě menší nádobu o objemu 0,9 l, která se hodí obzvláště na pomazánky. Výhodou tohoto mixéru je opravdu velký výkon, který mi umožňuje zvládnou takřka vše. Nevýhodou je větší hlučnost (naštěstí bydlím v domě bez sousedů) a trochu hůře se zpod nožů mixéru dostávají hutnější směsi.

Na co využívám mixér?

  • rostlinná mléka
  • oříškové a semínkové mouky (na můj oblíbený sezamezán)
  • domácí oříšková a semínková másla (především arašídové, mandlové a tahini)
  • zmrzlina ze zmrazeného ovoce
  • pomazánky (které jsou opravdu krásně hladké)
  • krémové polévky a omáčky
Mé zkušenosti si můžete přečíst v podrobnější recenzi na mixér G21 Perfect Smoothie

Zapečené brambory s veganským sýrem

Remoska

Druhým mým nejpoužívanějším kuchyňským pomocníkem je Remoska. V naší rodině má dlouholetou tradici, moje devadesátiletá babička má jeden z úplně prvních typů a dodnes ji používá. Sám mám Remosku přes 20 let, nedávno jsem starší typ nahradil moderní Remoskou tria. Používám ji i na svých kurzech a někteří mladší účastníci evidentně o její existenci nemají pojetí.

Pokud mezi ně patříte také, tak vězte, že Remoska je přenosná pečící trouba. Její použítí je jednoduché - naplníte nádobu surovinami, přiklopíte víko a zapnete. Remoska peče při nižších teplotách 160 - 180 stupňů a připravíte v ní skvělou pečenou zeleninu, francouzské brambory, zapečené těstoviny nebo staročeského kubu. Příznivce alternativ masa určitě nadchne báječný seitan nebo sójové výpečky, ale hodí se také žemlovku, bábovku, koláč nebo pizzu. Jídla z Remosky jsou šťavnatá, nehodí se snad jen na jídla, která potřebujete pečením opravdu "vysušit". V naší receptové sekci najdete přímo tipy na jídla z remosky.

Jaké má Remoska výhody?

  • má až 6x nižší spotřebu než klasická trouba
  • můžete si ji vzít sebou na chatu nebo na dovolenou
  • nejnovější typ Remoska Tria se dá použít i jako klasický nebo soft-tlakový hrnec
Do konce roku 2021 můžete při objednávce v eshopu Remosky využít kód REMOSKAAFFIAL a získat 10% slevu na všechny produkty. Chci vědět víc

g21 sušička-breezer

Sušička

Třetím nejdůležitějším přístrojem je pro mě sušička (na ovoce). Ta může vypadat jako poměrně zbytný pomocník. To ale platí především pro základní typy sušiček s pláty, které se skládají na sebe a na většinou kromě sušení ovoce, zeleniny nebo hub širší využití nemají. Profesionálnější nástroje ale nabízí mnohem více muziky:

  • ventilátor bývá umístěn svisle a tím dochází k rovnoměrnějšímu sušení
  • větší rozsah teplot (včetně nejnižších 35°C a 40°C, které se zachovávají enzymy a všechny vitamíny
  • nastavitelná je nejen teplota, ale i čas
  • pláty bývají vysouvací, takže je můžete spodní část sušičky vyjmout a vyskládat do ní třeba skleničky s jogurtem
  • díky dokoupitelným silikonovým vložkám nebo sušícím tácům pak můžete sušit i tekuté směsi například jablečné rolky nebo banánové palačinky

Kterou sušičku mám doma? G21 Breezer jsem si oblíbil proto, že má narozdíl od (plastových) sušiček bytelnou nerezovou konstrukcí a kovové rošty. Dají se tak prakticky využít i mimo sušičku. Například v letní vedrech nechám ovoce a zeleninu nejdříve zavadnout na slunci a až pak je dávám přes noc doschnout do sušičky. Dva roky jsem měl i rozměrnější sušičku s 10 pláty, ale 6 plátů a kompaktnější rozměry Breezeru mi vyhovují více, i když mám velkou kuchyň.

Na co využívám sušičku?

  • sušení ovoce, zeleniny, hub nebo bylinek
  • inkubátor na jogurty nebo tempeh
  • lněné krekry, sušené obilné placky
  • marinované sušené chipsy - z červené řepy, ale třeba také kokosovou slaninu z marinovaných kokosových lupínků
  • raw dobroty - banánové palačinky, ořechové burgery

recenze na sušičku G21

Lněné sušenky

Fermentor

Na výrobu jogurtů jsem delší dobu využíval právě sušičku. Ale pak jsem se dozvěděl o fermentoru Kuvings a toužil ho vyzkoušet. Fermentor je, jak už název napovídá, přístroj zaměřený na fermentaci neboli kvašení. Připravíte s ním jogurty, sýry, různé druhy octů, sirupy nebo nakládanou zeleninu a díky nastavitelnému rozpětí teplot od 20 do 60 °C třeba i tempeh. Prakticky se jedná o malý box s vkládatelnou nádobou a několika programy, díky kterým snadno vyberete typ jídla, které chcete nechat zkvasit.

Používání je velmi jednoduché a obzvláště jsem ocenil druhou nádobu, která obsahuje navíc velmi jemné vložitelné sítko, takže přímo během fermentace odkapává nadbytečná voda a směs nad sítkem tak přirozeně zhoustne (což se hodí pro husté jogurty řeckého typu nebo sýry). Fermentoru Kuvings je malý, snadno se používá, jen cena okolo 5000 Kč mi příjde na tak poměrně jednostranný přístroj dost vysoká.

Na co využívám fermentor?

  • různé typy rostlinných jogurtů
  • fermentované oříškové sýry
  • letošní léto se chystám vyzkoušet různé octy
  • na nakládanou zeleninu jsem si zatím vystačil s běžnými pokojovými teplotami, ale lákají mě některé přiložené recepty
Většina jogurtovačů, které jsem zkoumal, mají pouze časovač, ale postrádají možnosti nastavení teploty a jsou tak z mého pohledu pouze jednoúčelové. Praktičtější alternativou fermentoru mohou být pomalé hrnce nebo některé druhy domácí pekáren, které mají časovač a zvládají teploty 38 – 42 °C, případně i 32 °C (teplota optimální pro zrání tempehu).

Odšťavňovač

Odšťavňovač je pro mě spíše doplňkový pomocník než každodenní kamarád. I proto, že raději spoléhám na konzumaci celistvých potravin a zvláště ovocné šťávy jsou bez nerozpustné vlákniny nápojem plným fruktózy (ovocného cukru) s vysokým glykemickým indexem. Odšťavňovač tak osobně využívám spíše sezónně - na jaře v období, kdy pravidelně držím delší půst a šťávy piju před ním v rámci "přípravy" a první dny po půstu jako začátek tzv. návratové stravy. V létě a na podzim se pak hodí na zpracování přebytků ovoce a zeleniny. Drť ze zeleniny pak zpracovávám do karbanátků nebo lněných krekrů, ovocné zbytky většinou kompostuju.

Právě proto, že odšťavňovač nepatří mezi mé favority, jsem zatím investoval "jen" do odstředivkového odšťavňovače, což je ze třech nejběžnějších typů odšťavňovačů ten nejnižší (a nejlevnější) třída. Ale nedávno mi v hledáčku uvíznul šnekový odšťavňovač Gracioso horizontal od mé oblíbené firmy G21, který už se vlastnostmi blíží kuchyňskému robotu. Kromě šťávy z z tvrdé zeleniny ale i měkkého citrusového ovoce se dá totiž využít i jako praktický mlýnek, umí vyrábět i oříšková másla nebo zmrzliny a sorbety ze zmrazeného ovoce. A věřím, že zvládne mé oblíbené datlové tyčinky. Právě tyto pochutiny dávají mixér dost zabrat, místo vysokých otáček se na ně hodí spíše pomalejší, ale robustnější motor, jaký mají roboty nebo - zdá se - právě tento odšťavňovač.

Základní druhy odšťavňovačů:
Odstředivkové - nejlevnější odštavňovače, které si rychle poradí s tvrdou zeleninou a ovocem. Nehodí se na měkké ovoce a zeleninu a šťava z nich podléhá rychlé zkáze.
Šnekové - mají mnohem lepší výtěžnost a poradí si i s měkčími potravinami. Některé typy ale vyžadují předkrájení ovoce a zelenina na menší kousky.
Lisové - nejkvalitnější druhy odšťavňovačů, které si poradí i s listovou zeleninou nebo natěmi. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a pomalejší proces odšťavnění.

Polévkovar DOMO DO705

Polévkovar

Polévkovar bych do dneška dost možná neznal, ale dostal jsem k testování mašinku belgické značky DOMO. Jde o kombinaci rychlovarné konvice a mixéru, kdy nože při malých otáčkách slouží také k míchání. Filozofie je jednoduchá - dovnitř vložíte všechny potřebné ingredience, přiklopíte horní část s motorem mixéru, na rukojeti pak nastavíte některý ze šesti programů a za 20 - 30 minut se vrátíte k hotové polévce. Přiznám se, že nejsem velký příznivec jednoúčelových přístrojů, ale i u polévkovaru jsem našel další využití.

Zatímco jako deklarovaný přístroj na smoothie tahá za kratší konec (na syrové ovoce prostě nemá dost robustní nože a motor), u přesnídávek nebo marmelád funguje o poznání lépe. Osobně se mi osvědčil také na obilné kaše, které je potřeba udělat sice trochu řidší. Můžete je ale pak dohustit třeba gelem z chia semínek. V neposlední řadě ho používám jako základ indického dhálu z červené čočky, čím se mi výrazně zrychlilo jeho vaření. Zatímco se vaří čočka v přístroji, udělám si kořeněný základ, orestuju na něm zeleninu a pak vše zaliju rozvařenou čočkou a provařím, dokud zelenina nezměkne.

Přečtěte si podrobnější recenzi na polévkovar DOMO

Závěrem

Kromě vyjmenovaných přístrojů používám ještě pár dalších pomůcek. Pokud pominu různé formy a zapékací misky, tak často používám sklenice s drátěným víčkem a stojánkem na klíčení mikrogreens, tedy rostlinek s prvními klíčky, plátěné pytlíky na rostlinná mléka nebo také ruční spiralizer (hodí se i rychlé pokrájení ovoce a zeleniny k sušení).

Mojí oblíbenou značkou kuchyňský spotřebičů je česká firma G21. Většina jejich přístrojů patří ke střední třídě a má velmi dobrý poměr cena / výkon. Mohou se pochlubit i skvělým servisem (vyzkoušel jsem ho osobně, mixér jsem měl zpátky doma opravený za pouhé 4 (!) dny) a pokud si jejich mixéry, odšťavňovače nebo sušičky koupíte přímo v jejich e-shopu, získáte prodlouženou záruku na 2 + 2 roky. S firmou G21 jsem domluvil dlouhodobou spolupráci a s kódem VEGMANIA získáte 10% slevu na celý jejich sortiment.

zjistěte více o přístrojích G21

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Kromě rozvíjení Vegmanie předávám své zkušenosti na kurzech veganského vaření. Vybrat si můžete buď Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. nebo Luštěniny v receptech světových kuchyní. Kurzy se konají o víkendech v městečku Řevnice cca 20km od Prahy. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?