Ořechy a semena

Proč jíst ořechy a semena

Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich předností je vysoký obsah vitaminů (především řady B), minerálních látek (vápník, hořčík, zinek nebo selen v případě para ořechů), bílkovin a kvalitních tuků. Denně byste měli sníst 50 - 100g ořechů a semínek.

  • Ořechy a semena přes noc namočte do studené vody a ráno ji vylejte
  • Připravíte z nich rostlinná mléka, dezerty, ale i semínkové placky
  • Ořechová a semínková másla jsou skvělá na dresingy i do pomazánek

Ořechy

Semena

Oleje a rostlinná másla

Výživový tip: Do dresingů upřednosťnujte ořechová/semínková másla (tahini, mandlové máslo, arašídové máslo...) před oleji. Důvod je prostý - másla jsou tvořena celými ořechy/semeny a kromě tuku obsahují také bílkoviny, sacharidy a řadu mikroživin. Na stejnou kalorickou hodnotu tak získáte podstatně více živin než z olejů, které jsou tvořeny pouze tukem (pouze s některými vitamíny).