Online kurz Veganství pro zelenáče

Veganství pro zelenáče

Udělejte si konečně jasno v rostlinné stravě

Před 13 lety jsem viděl záběry týrání zvířat. Pořádně to se mnou zacloumalo a přes noc jsem se stal vegetariánem a o pár měsíců později veganem. Zdrojů o veganství bylo v té době málo a tak jsem si musel projít i spoustu slepých uliček. Dnes je situace výrazně lepší. Za posledních několik let se objevila řada webů a blogů a vyšly desítky veganských kuchařek.

Ale komplexní pohled na rostlinnou stravu, který srozumitelnou formou spojuje potřebnou teorii s každodenní praxí, stále postrádám. Rozhodnul jsem se to změnit a připravit pro vás online kurz Veganství pro zelenáče. Ten je rozšířenou verzí stejnojmenného semináře, který pořádám už od roku 2013. Teď si ho budete moci pustit z pohodlí vašeho domova a podle libosti se k němu vracet.

Na co se můžete těšit?

Společně si v něm probereme základní pilíře rostlinného stravování. Výživovou teorii o bílkovinách, sacharidech, tucích, vitaminech a minerálech vystřídá exkurze pestrou paletou rostlinných surovin. Řeč bude o luštěninách, obilovinách, oříšcích a semínkách, ovoci a zelenině, alternativách masa (tofu, tempeh, seitan…), houbách, mořských řasách i různých doplňcích a jejich praktickému zapojení do vaší stravy.

Po těchto bytelných základech se vrhneme na praxi. Poradím vám, jak si sestavit jídelníček a stravovat se pestře, chutně a kvalitně, aby to zabralo smysluplné množství času a vešlo se do rozpočtu, který na jídlo máte. Představím vám typové recepty, které lze vařit v mnoha obměnách. Prozradím, jak nahradit různé živočišné potraviny chuťově i nutričně. Představíme si různé techniky, ať už je to výroba rostlinných mlék, klíčení, kvašení, dochucování a mnohé další. Koukneme také na různé praktické pomůcky a vybavení do kuchyně či vzorový nákupní seznam surovin. Odhalím také své osobní tipy a fígly.

Fazolová pomazánka se sušenými rajčaty
Zapečená polenta
Bezvaječná houbová smaženice

V kurzu na vás čeká:

  • 6 kapitol věnovaných výživě, surovinám, sestavování jídelníčku, technikám a praktickým tipům
  • přes 50 tématických videí a textů
  • doprovodné návody, tabulky a infografiky

Důležité upozornění:
I když jsou jeho součastí i recepty, veganství pro zelenáče není videokurz vaření. Hlavním cílem kurzu je představit rostlinnou stravu jako celek a ve vzájemných souvislostech. Lidské stravovaní totiž není popová písnička s chytlavým refrénem. Je to spletitá symfonie plná souher a vztahů.

jedna z dobrot
jídel tolik, že se domů budete kutálet
Pad Thai vegan

Na kurzu se mimo jiné dozvíte:

  • nezbytné minimum výživové teorie pro pochopení všech důležitých souvislostí
  • jak si poskládat rostlinný jídelníček, aby v něm nechyběly důležité vitaminy a minerály
  • proč je péče o zdraví vaší střevní mikroflóry stejně důležitá jako to, co jíte
  • praktickou exkurzi rostlinnými surovinami od ovoce a zeleniny přes luštěniny, obiloviny, ořechy a semínka až po koření, zdravá dochucovadla či různé doplňky
  • různé možnosti kombinování těchto surovin i mimo obvyklé pojetí “bílkovina + příloha”
  • názorné příklady a varianty snídaní, svačin, obědů a večeří
  • postupy, které zlepší nejen chutě, ale i stravitelnost surovin, ať už je to klíčení nebo kvašení
  • způsoby, jak můžete maso i mléčné výrobky nahradit nejen výživově, ale chuťově
  • tipy, jak připravovat luštěniny, aby vás nenadýmaly a netrávili jste v kuchyni příliš času
  • jak si zorganizovat nakupování i postupy v kuchyni pro úsporu času
  • spoustu praktických triků, fíglů a hacků, jak co použít/upravit
  • zkrátka celistvý pohled na rostlinnou stravu

Komu je kurz Veganství pro zelenáče určený?

  • především vegetariánům a veganům začátečníkům
  • těm, kteří již umí částečně vegansky vařit, ale chybí jim ucelenější souvislosti o rostlinné výživě
  • všem dalším, kteří se chtějí chtějí si zpestřit jídelníček a rozšířit paletu kuchařských surovin, postupů a chutí

Kurz jako dárek

Na dokončení kurzu momentálně intenzivně pracuju. Plánuju jej spustit 25. ledna 2021, poté zahájím prodej. Cena kurzu bude 800 Kč.

 

Kdo vás kurzem provede? Ačkolik už jsem mnohokrát slyšel názor, že se svým jménem Pavel Ovesný jsem byl pro to, co dělám, přímo předurčen, opak je pravdou. Pocházím z tradiční moravské rodiny. Maso jsem míval na talíři i několikrát denně, zato zelenině a luštěninám obloukem vyhýbal. Byl jsem tím nejnepravděpodobnějším kandidátem na vegana. Ale nikdy není pozdě udělat změnu.

Dnes jsem dlouholetým propagátorem rostlinné stravy a zakladatelem portálu Vegmania.cz, který právě čtete. Studium výživového poradenství jsem si čerstvě rozšířil o kurz pro specialisty na rostlinnou stravu od České veganské společnosti. Lektorování se věnuju osm let a mými veganskými kurzy prošlo přes 1000 účastníků. Baví mě vařit, zkoušet nové postupy a připravovat si co nejvíce věcí doma – ať jsou to různé ochucovadla, seitan, oříškové sýry nebo rostlinné jogurty.

Jak se vám kurz líbil? (výběr z 69 referencí z původního živého kurzu)

V kurzu jsem se dozvědela vše, co mě zajímalo. Něco jsem již věděla, nejsem úplný “zelenáč”, ale některé věci pro mě byly novinkou. Perfektní obsah kurzu, informace vyčerpávající, poznámek spousta.
Pavla Stránská
Velmi obohacující a osvěžující kurz. Spoustu nových informací, které se dají hned po kurzu aplikovat. Určitě doporučuji. Na kurzu byly i ochutnávky a pár praktických receptů, jak uvařit zdravě, rychle a chutně.
Adriana Sloupenská
Byl to takový exkurz veganskou stravou. Od základů, co se týče živin, jejich zdrojů a využití až po dochucování jídel a různé vychytávky. Vše proloženo obrázky, názornými ukázkami a možnosté očuchat a ochutnat různé suroviny. Ač nejsem vegan/vegetarián, spoustu věcí už znám, ale i přesto jsem si z kurzu hodně odnesla a rozhodně bych na něj šla znovu.
Romana Dolečková
Kurz byl super, dozvedel jsem se spoustu zajimavych informaci a co jsem vedet, jsem si zopakoval. Byly to naslapane 3 h plne uzitecnych informaci a rad, jak se prokousat veganskym svetem. Pavel pripravil super ochutnavku, takze jsme i na vlastni jazyk ochutnaly nektere z jeho popisovanych pokrmu.
Martin Pavlas
Kurz = informační smršť. Jsem s ním naprosto spokojena, jen budu potřebovat pár dní se se vsemi těmi, pro mě novými, informacemi srovnat.
MaKo
Skvělý kurz, asi nejvíc se mi líbilo praktické zaměření a příklady jednoduchých receptů a taky upozornění na co si dávat pozor.
Vladimír Grimmer
Kurz je velmi dobře připraven a strukturován. Začínáte v úplných základech a postupně se dopracováváte k detailům. Obecně je kurz nabit mnoha informacemi, přesto dával Pavel dostatek prostoru pro otázky a důkladné odpovědi. Hodně jsem se toho naučila, kurz jednoznačně doporučuji 🙂
Andrea Elčić
Kurz pro mě byl velice přínosný. Dostala jsem odpovědi na všechny svoje otázky, taky jsem si uvědomila dost věcí ohledně jídla. Nyní mi konečně vše dává smysl a už se těším, až vyzkouším něco z toho, co jsme si dnes říkali – hlavně smoothie a naklíčené mungo. Jsem nadšená!
Aneta Baklová

 

Cizrnové kari s dýní hokaido
Hrachová kaše
Polévka z medvědího česneku

Časté dotazy

Jak si kurz budu moci pustit?
Po objednání dostanete adresu, přihlašovací jméno a heslo do členské sekce. V něm na vás čeká kurz v podobě videí, textů, tabulek, grafik a dalších materiálů. K prohlížení vám bude stačit internetové připojení a webový prohlížeč v počítači, na tabletu nebo mobilním telefonu. Garantuju přístup ke kurzu minimálně tři roky od jeho zakoupení, takže se k němu můžete libovolně vracet.

Jak kurz koupím?
Po kliknutí na tlačítko se dostanete na přihlašovací formulář, kde vyplníte vaše údaje a vystaví se faktura. Tu poté zaplatíte převodem na účet. Brzy přibude i možnost platit kartou.