Obiloviny konzumuje v mnoha podobých: ve formě příloh, pečiva, tortil, placek, knedlíků, těstovin, kaší, müsli a mnohého dalšího. Pokud nemáte problém z lepkem, střídejte lepkové (pšenici, špaldu, žito, ječmen) i bezlepkové obiloviny (oves, jáhly, rýži, kukuřici, čirok) a pseudoobiloviny (pohanku, quinou a amarant).
Bezlepkové obiloviny
Pseudoobiloviny
Pseudoobiloviny botanicky nepatří mezi obilní traviny. V kuchyni se nicméně využívají úplně stejně jako klasické obiloviny. Jejich plody se nepovažují za zrníčka, ale semínka. Jednou z jejich výhod je fakt, že neobsahují lepek.
Výrobky z obilovin
Výživové tipy
- Upřednostněte celozrnné obiloviny a těstoviny
- Pečivo je nejvhodnější kváskové
- Střídejte různé druhy obilných příloh, vloček a krupek
- Netradiční a bezlepkové knedlík připravíte i z jáhel nebo polenty
Tip: Namíchejte svou vlastní směs vloček – například 4 díly ovesných, 1 jáhlových a 1 pohankových. Pestrost je základ a takto do sebe snadno dostanete i další druhy.