Hrách

Hrachová polévka nebo kaše? Recepty z hrachu nemusí končit jen u nich. Celý hrách je vhodný k nakličování. Coby pučálka patřil mezi tradiční pokrmy našich předků, stejně jako zapečený s kroupami v podobě šouletu. Loupaný a půlený je lépe stavitelný a je vděčným základem domácích pomazánek - stačí přidat česnek, majoránku a nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Zelený hrách je pevnější a sladší, žlutý hrách je moučnější a chutí se blíží cizrně (určitě z něj vyzkoušejte hummus).

Hrách
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Během posledních desítek let se jeho množství v tuzemském jídelníčku dramaticky snížilo. Nejčastěji se dnes konzumuje v...
Jak správně připravovat luštěniny
Čočka nakyselo, hrachová polévka, fazolový guláš. Konvenční strávník má tato tradiční jídla spojená především s nadýmáním. A tak se jim raději vyhýbá. Žádný div, že podle průzkumu sní průměrný Čech luštěnin jen 2,5 kilogramu. V...
Hrách polévka, pomazánka, kaše, salát i pučálka
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Nezralé hrášky či celé lusky platí za zeleninu (hrášek), zatímco zralá semena (hrách) jsou plnohodnotnou luštěninou....
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější...
Šoulet z naklíčeného hrachu
Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme...
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Pučálka
"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," stěžoval si starý ovčák ve slavném románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Co je to...
Hrášková krémová polévka
Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby...
Hrachová curry polévka
Žlutý hrách propláchneme a namočíme přes noc. Vodu slijeme (tím se zbavíme části nadýmavých látek) a nalijeme čerstvou. Lehce osolíme a uvaříme do měkka zhruba 25 minut. V hluboké panvi necháme na troše oleje rozvonět lžíci curry...
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření. Vybrat si můžete kurzy Veganské vaření - seitan, tempeh a spol. či Luštěniny v receptech světových kuchyní nebo Domácí rostlinná mléka, sýry a jogurty. Kurzy se konají o víkendech v domáckém prostředí v Řevnicích u Prahy. Poukaz na kurzy můžete koupit také jako dárek.
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
Vaříme žlutý hrách asi 40 minut, když už je rozvařený tak vypneme (případně slijeme) a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme několik lžiček oregana a zalijeme olivový olejem. Dosolíme. Podáváme s olivami a nakrájenou...