hrách

Žlutý hrách obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitaminy i minerální látky. Není nutné jej příliš namáčet. Hodí se do polévek, na pomazánky, kaší i jiných hlavních jídel.

Hrách
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Podobně jako u fazolí se nezralé hrášky či celé lusky používají jako zelenina (hrášek), zatímco zralá semena (hrách) jako...
Hrách polévka, pomazánka, kaše, salát i pučálka
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Nezralé hrášky či celé lusky platí za zeleninu (hrášek), zatímco zralá semena (hrách) jsou plnohodnotnou luštěninou....
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
Šoulet z naklíčeného hrachu
hrnek hrachu hrnek ječných krup cibule sůl, pepř, majoránka, česnek
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
hrnek naklíčeného hrachu hrnek menších žampiónů 1 středně velký pórek 1 středně velká cuketa
Hrášková krémová polévka
1 cibule balení mraženého hrášku (většinou 350 - 500g) 300ml zeleninový vývar (nebo zeleninový bujón + horká voda) rostlinná smetana (volitelně) sůl, pepř
Hrachová curry polévka
200g žlutého hrachu polévková lžíce zelené curry pasty (alternativně běžné kari koření) sůl olej limetka kokosové mléko (volitelně)
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
2 hrnečky žlutého hrachu olivový olej oregano sůl cibule