Recepty z hrachu

Hrachová polévka nebo kaše? Recepty z hrachu nemusí končit jen u nich. Celý hrách je vhodný k nakličování. Coby pučálka patřil mezi tradiční pokrmy našich předků, stejně jako zapečený s kroupami v podobě šouletu. Loupaný a půlený je lépe stavitelný a je vděčným základem domácích pomazánek - stačí přidat česnek, majoránku a nadrobno pokrájenou jarní cibulku. Zelený hrách je pevnější a sladší, žlutý hrách je moučnější a chutí se blíží cizrně (určitě z něj vyzkoušejte hummus).

Namáčení a vaření luštěnin
Obsah článku Namáčení luštěnin Vaření luštěnin Tipy a triky Správná příprava luštěnin má na jejich nadýmavost. Nejdříve je to dostatečné namáčení a poté správné vaření tak, aby byly skutečně měkké. Doby namáčení a vaření...
Luštěniny v kuchyni
Končí vaše luštěninové fantazie u čočky na kyselo a fazolového guláše? Nechte se inspirovat pestrým využitím luštěnin v hlavních jídlech, pomazánkách, polévkách, kaších i jako sladké nebo slané mlsání. Hlavní jídla Hlavních...
Hrách polévka, pomazánka, kaše, salát i pučálka
Hrách setý pochází z východního Středomoří, pro své výtečně nutriční vlastnosti se rozšířil i po světě. Patřil mezi pilíře jídelníčků i našich předků, ale během posledních desítek let se jeho výskyt na českých talířích dramaticky...
Luštěniny ve veganské stravě
Obsah článku Přínosy luštěnin Královna sója - tofu, tempeh, sojové maso Čočka, fazole, cizrna - štědrost rostlinných bílkovin Hrách, lupina a arašídy Nadýmání luštěnin Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi...
Hrachová kaše
Půlený žlutý hrách se namáčet nemusí, přesto pokud mám čas, jej alespoň na dvě hodiny namočím. Důvodem jsou antinutriční látky, které obsahují všechny luštěniny. Namočením a vylitím vody se části z nich zbavíme a pomůžeme tak...
Kroupy zapečené s naklíčeným hrachem a brokolicí
K tomuto receptu mě inspiroval tradiční staročeský kuba. Houby jsem ale nahradil naklíčeným hrachem a brokolicí. Hrách namočíme přes noc a poté 2-3 denně proplachujeme, dokud se neobjeví cca půlcentimentrové klíčky. Podrobnější...
Šoulet z naklíčeného hrachu
Tradiční šoulet se připravuje z vařeného hrachu. Já jsem si ale v poslední době oblíbil hrách naklíčený. Sice si na něj musíte dva dny počkat, ale čistého času jeho příprava zabere jen několik minut. Celý zelený hrách přebereme...
Naklíčený hrách se žampióny a pórkem
Jídel z hrachu bylo v mém jídelníčku dlouho poskromnu, ale co jsem objevil pučálku, naklíčený je teď na mém talíři častým návštěvníkem. Narozdíl od cizrny, která mi po klíčení příjde hodně vysušená, hrách zůstáva stále plný a po...
Pučálka
"Jestli ta vojna potrvá, tak budou lidi zase jíst šťovík a pučálku. Beztak už nevěděli roupama co dělat. Už jim ani to skopový nešlo pod fousy!," stěžoval si starý ovčák ve slavném románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Co je to...
Hrášková krémová polévka
Na oleji osmažce nadrobno nakrájenou cibuli (alternativně můžete využít pórek). Jakmile začne zlátnout, přidejte jedno balení mraženého hrášku a zalijte a) zeleninovým vývarem nebo b) horkou vodou se zeleninovým bujónem tak, aby...
poukaz na kurz vaření Sháníte ořechy a semínka, luštěniny nebo obiloviny? Na jednom místě je společně s těstovinami, rostlinnými oleji, ořechovými másly, sušeným ovocem a dalším pestrým výběrem zdravých potravin za férové ceny najdete v e-shopu Grizly.cz.
zjisti víc
Hrachová curry polévka
Žlutý hrách propláchneme a namočíme přes noc. Vodu slijeme (tím se zbavíme části nadýmavých látek) a nalijeme čerstvou. Lehce osolíme a uvaříme do měkka zhruba 25 minut. V hluboké panvi necháme na troše oleje rozvonět lžíci curry...
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
Vaříme žlutý hrách asi 40 minut, když už je rozvařený tak vypneme (případně slijeme) a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Přidáme několik lžiček oregana a zalijeme olivový olejem. Dosolíme. Podáváme s olivami a nakrájenou...