Perník s Oreo sušenkami
Zapneme troubu na 180 stupňů. Do jedné mísy dáme 350g prosáté polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do perníku. Přidáme 120g třtinového cukru a 30g kakaa. Promícháme. Do druhé mísy rozmačkáme 1 … více
Rostlinná mléka je možné vyrobit z většiny semínek, ořechů a zrnek. Nejrozšířenějším je sojové mléko, které je ovšem netypické tím, že se musí vařit. Z ostatních rostlinných mlék jsou polulární především mandlové, ovesné, rýžové nebo kokosové.
Zapneme troubu na 180 stupňů. Do jedné mísy dáme 350g prosáté polohrubé mouky s 1 kypřícím práškem do perníku. Přidáme 120g třtinového cukru a 30g kakaa. Promícháme. Do druhé mísy rozmačkáme 1 … více
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 – 12 hodin do studené vody. Pokusíme se … více
Na známý italský dezert ve veganské verzi budeme potřebovat rostlinné mléko, rostlinnou smetanu, vanilkový a třninový cukr a agar-agar (rostlinná alternativa k želatině). Všechny ingredience smícháme v hrnci, necháme přivést k varu … více
Před čtyřmi lety jsem napsal článek o tom, že za slušný stolní mixér nemusíte utratit majland. A opěvoval jsem moji Etu Ergo 7011 za čtrnáct stovek, zatímco v komentářích si dal dostaveníčko … více
Stále častější laktózová intolerance, větší pochybnosti o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka a v neposlední řadě stoupající počet zájemců o veganský životní styl jsou třemi důvody, proč se o rostlinných mlécích mluví stále častěji.
Uvaříme pudink pudinkového prášku a rostlinného mléka. Do teplého pudinku vmícháme margarín, necháme vychladnout a přidáme javorový sirup a vymačkanou citronovou šťávu. Vzniklým krémem mažeme sušenky a nastojato skládáme za sebe na … více
Neloupaná konopná semínka mají tvrdou slupku, která snižuje možnosti využití. Jedno se ale přímo nabízí – semínka namočit, rozmixovat a přecedit a získat tak konopné mléko. Menší hrnek neloupaných konopných semínek zalijeme … více
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu … více
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme … více
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud “jdeme okolo” zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane … více