Recepty z mrkve

Využití mrkve je velice pestré - výborná je nastrouhaná do salátů nebo pomazánek, pokrájená tvoří základ mnohých polévek nebo populární svíčkové omáčky. Je vítanou ingrediencí zdravých zeleninových šťáv, drť můžete využít do lněných krekrů nebo karbanátků.

Mrkev je známa vysokým obsahem beta-karotenu, provitaminu A (který je potřebný mimo jiné pro zdravý zrak). Kousáním syrového kořene však z něj tělo využije jenom velice malé množství (okolo 5%), jeho výtěžnost zvyšuje nastrouhání...
řepové karbenátky
Do velké mísy dáme zeleninu, nakrájíme cibulku nadrobno a přidáme do mísy. Zasypeme moukou a doředíme vodou nebo rostlinným mlékem dle potřeby, aby vznikla hustější kaše. Přidáme semínka a všechny ostatní přísady dle vašeho...
Svíčková v makrobiotické úpravě
Potřebovat budete 2 velké mrkve, 2 velké petržele, menší kus celeru a 2 velké cibule, všechny zeleniny by měly být nakrájeny na větší kousky. Krátce je orestujeme na 3 lžičkách sezamového oleje, poté je zalijte vodou tak, byla...
Pečený zelenina s jáhly
Ne každá zelenina je vhodná pro pečení - hlavním kritériem je škrobnatost. Já jsem si vybrala mrkev, petržel, dýni hokaido a sladké brambory - batáty. Nakrájela jsem je na hranolky a na několik hodin naložila do oleje se solí a...
Těstovinový salát s tofunézou
Uvařila jsem kukuřičné těstoviny al dente (nestojíte-li o bezlepkový recept, můžete použít klasické pšeničné). Na pánvi jsem na olivovém oleji několik minut pomalu orestovala najemno nakrájenou cibuli. Mezitím jsem nakrájela...
Pečená zelenina s kapustou
Předehřejeme troubu na 250 °C. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a rozložíme do pekáče. Promícháme se 3 lžícemi oleje, osolíme a pečeme s občasným promícháním asi 45 minut, dokud není měkká. (Dýni přidáme asi o 10 minut...
Omáčka z červené čočky
Na oleji zpěním nasekaný česnek a pórek. Poté přidám nastrouhanou mrkev, propláchlou čočku, bobkové listy a zaliju 500 ml vody. Osolím, opepřím a vařím 20 minut. Pak vyndám bobkové listy a rozmixuji na hladkou omáčku. Promíchám s...
Domácí zeleninový bujón
Zeleninu a bylinky očistíme /na jeden kg čerstvé zeleniny přidáváme cca 50 g. bylinek/, pokrájíme na kousky a vložíme do sušičky, po usušení rozmixujeme ve výkonném mixéru na jemný prášek. Tato směs se hodí do polévek, omáček, k...
Mrkvová polévka
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme petrželkou.
Nudle soba s tofu-mrkvovou omáčkou
Omáčka má přesně čtyři složky: tofu, mrkev, ume ocet a ječmenné miso. Nejprve napařte kousky tofu (asi 100 g na osobu) a mrkvove pokrájené na špalíčky podobu asi 20 minut, nebo dokud mrkev mrkev nezměkne natolik, že jí lehce...
Pronikněte za 3 hodiny do tajů rostlinné stravy. V kurzu Veganství pro zelenáče se s vámi podělím o minimum nezbytné teorie a především praktické tipy a postupy, jak se stravovat pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům a semínkům, alternativám masa a mléka, dochucování, klíčení, fermentaci a mnohému dalšímu. Živý online kurz můžete sledovat z pohodlí svého domova a přímo se ptát na mé zkušenosti z 13 let veganské praxe. Zjistěte víc
Mrkvová pomazánka
Pokrájejte cca 8 - 10 mrkví na tlustější kolečka a na napařováku je pod pokličkou duste na mírném ohni asi 20 - 30 minut, dokud nebudou měkké. Přesuňte je do mixéru, přidejte půl hrnku vody a špetku soli a rozmixujte je. Vraťte...
Cuketovo-mrkvové placky
Cuketu nastrouhat, osolit, nechat vypotit čtvrt hodiny, slít vodu, přidat nastrouhanou mrkev, lněné semínko mixnuté s vodou (místo vejce), špaldovou mouku, pepř, majoránku, česnek, mletý kmín. Péct cca půl hodiny na 220 stupňů....
Hutná zimní zeleninová polévka
Pokrájenou cibulku zpěníme na oliváči a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku nebo slzovku. Vaříme...
Miso polévka
Receptů na miso polévku existuje nepřeberné množství. Většinou se jedná o zeleninový vývar, doplněný např. mořskými řasami. Samotné miso v nich figuruje jako dochucovadlo. Vyzkoušejte ji v mnoha obměnách podle dostupné zeleniny....
Celerovo mrkvová pomazánka
Jak rychle vykouzlit celerovo - mrkvovou pomazánku? Jednou z možností je využít drť, která vám zbude po odšťavňování. Je třeba si ale přiznat, že většina živin se extrahuje do šťávy. Ani to není důvod ji vyhazovat, v lepším...
Veganská svíčková se seitanem
Na oleji osmažíme dozlatova cibuli, orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer a podlijeme horkou vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónem a vložíme předem upravené...