Recepty z lilku

Lilek nebo také baklažán je jednoletá rostlina příbuzná s bramborem a rajčetem. Fialové plody jsou vhodné k zapékání, ke klasickým receptům patří také lilek načerno nebo pomazánka baba ganoush.

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

04. 02. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | druh jídla: Pomazánky

Možná jste zaznamenali, že čím dál více restaurací nabízí rostlinné alternativy k běžným oblíbeným jídlům z živočišných produktů. Jedním z nich je například lilkový tatarák, který se ve světové gastronomii těší velké … více

Fazolové karí s lilkem

Fazolové karí s lilkem

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Cibuli pokrájejte na drobno a na pánvi ji na řepkovém oleji pomalu smažte. Už do horkého oleje přidejte lžičku římského kmínu. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte na sekaný česnek a krátce společně … více

Plněný lilek

Plněný lilek

23. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Lilek důkladně omyjeme a rozkrojíme podélně na polovinu. Nožem cca 2 cm od okraje vyřežeme oválný otvor a pak vnitřní část opatrně nakrojíme podélně i příčně. Dužinu vydlabeme lžící a odložíme ji … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Pomazánky

Lilková sezóna je tu. Už jste vyzkoušeli plněné lilky, zapečené lilky, udělali jste je na grilu a přidali do rizota… a stále vám zůstávají další fialové plody na použití… A znáte Baba … více

Lilek v curry omáčce

Lilek v curry omáčce

03. 05. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více

Ajvar

Ajvar

12. 03. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Pomazánky

Ajvar – tradiční chorvatskou paprikovou pastu připravíte tak, že lilky nejprve pokrájíte na kolečka, osolíte a necháte vypotit. Otřete je ubrouskem a společně s očištěnými paprikami je upečte v troubě do měkka. … více

Lilek načerno

Lilek načerno

18. 07. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jídla: Hlavní chody

Lilek pokrájíme na plátky, posolíme a necháme čtvrt hodiny “vypotit”, abychom z něj vytáhli hořkost. Poté jej osušíme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli nakrájíme na větší kousky a orestujeme na oleji. … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?