Recepty z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná patří mezi nejznámější dřevokazné houby, jimž jsou kromě chutnosti a výborných nutričních vlastností přičítány i léčivé účinky. Využití hlívy v kuchyni je všestranné – výborná je orestovaná, pečená v troubě, dušená v omáčkách, populární je také hlívová “držkovka”. Zejména z nožek a tužších částí se po usušení vyrábí rozemletím na prášek výborné koření do omáček a polévek.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

18. 05. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | rubrika:

V hrnci na trošce oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou bílou papriku. Společně restujeme do zezlátnutí cibule. Přisypeme nadrobno nakrájený česnek. Promícháme. Přidáme tři bobkové listy, půl lžičky … více

Houby v rostlinném jídelníčku

Houby v rostlinném jídelníčku

17. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika: Potraviny

Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší množství … více

Hlívový guláš

Hlívový guláš

19. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Nejdříve si připravíme polentový knedlík, aby stačil vychladnutím získat dostatečně soudržnou konzistenci. Poměr kukuřičné mouky / polenty vyčteme na návodu (můžete se lehce lišit podle hrubosti), ale obecně platí zhruba 2 díly … více

Zapečená pohanka s hlívou

Zapečená pohanka s hlívou

06. 04. 2017   napsal/a: ilovetofu | rubrika:

Pohankové kroupy uvaříme v hrnci s dvojnásobným množstvím osolené vody. V hluboké pánvi rozehřejte olej a dáme na něj smažit na drobno pokrájenou cibuli. Hlívu pokrájíme na nudličky a přidáme na pánev. … více

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

Bulgur s uzeným tempehem a hlívou

30. 07. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou … více

Kuskus s hlívou ústřičnou

Kuskus s hlívou ústřičnou

13. 04. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, dokud hlíva nepustí větší část vody. Poté přidáme čajovou lžičku zeleninového bujónu, … více

Houbove rizoto

Rizoto s cuketou a hlívou

07. 10. 2012   napsal/a: Pavel Ovesný | rubrika:

Kulatozrnou rýži propláchneme a dáme vařit s jeden a půl násobkem vody a větší špetkou soli. Vaříme pod pokličkou do polotvrda. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?