Bezlepkové

I bez lepku lze připravit chutné pečivo, moučníky a sladkosti. Využít se dají přirozené bezlepkové obiloviny jako rýže, jáhly, pohanka, amarant nebo populární quinoa.

Pohanka
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč - z hlediska nutriční...
jáhly
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to...
Amarant
Co je to Amarant? Tahle kulturní rostlina, známá také pod botanickým názvem laskavec, je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patřila mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků už před tisícovkami let. Najít jej...
Quinoa
Quinoa pochází z hornatých oblastí And v Jižní Americe, patřila k základním potravinám Inků už před mnoha tisíci lety. Podobně jako pohanka patří mezi pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto je doporučována pro doplnění...
Uvaříme dle návodu těstoviny, propláchneme, necháme okapat, zchladnout. Nakrájíme na kostky avokádo, okurku, dle velikosti na polovinu nebo čtvrtinu malá rajčátka, na malé kousky bazalku. Do mísy natrháme ledový salát přidáme...
Veganotic bublanina v gluten free verzi
Recept jsme převzaly z Veganotic a upravily ho dle toho, co máme doma a také bez lepku! Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Smícháme cukr s kokosovým tukem a vanilkovým extraktem a pořádně prošleháme vidličkou nebo šlehačem. V...
Vegan v kondici
Nakladatelství Mladá Fronta vydalo před několika týdny knihu Vegan v kondici s podtitulem "průvodce rostlinou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě". Ta vyšla pod originálním titulem Thrive v roce 2007 u renomovaného...