bezlepkové

I bez lepku lze připravit chutné pečivo, moučníky a sladkosti. Využít se dají přirozené bezlepkové obiloviny jako rýže, jáhly, pohanka, amarant nebo populární quinoa.

jáhly
Jáhly, žluté kuličky velké v průměru asi jeden milimetr, se vyráběna loupáním prosa. Za časů našich předků se podobně jako pohanka na talíři objevovaly mnohem častěji, o čemž svědčí řada tradičních receptů (např. jáhelník). A to...
Amarant
Amarant neboli laskavec je další z pseudoobilnin pocházející z Jižní Ameriky, jež patří mezi tradiční potraviny Inků a Aztéků. Cenný je jeho vysoký obsah bílkovin, ve kterých je zastoupen také lysin, jedna z osmi esenciálních...
pohanka
Pravlastí pohanky jsou Himaláje, dokud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky. Je další z tradičních potravin, které se pomalu vrací do českého jídelníčku. A je opravdu proč - z hlediska nutriční...
Quinoa
Quinoa pochází z hornatých oblastí And v Jižní Americe, patřila k základním potravinám Inků už před mnoha tisíci lety. Podobně jako pohanka patří mezi pseudoobilniny. Neobsahuje lepek, proto je doporučována pro doplnění...
- 250g bezlepkových těstovin /půl sáčku - 1/2 ledového salátu - 2 hrsti salátu polníček - 1 avokádo - 1/2 salátové okurky - malá rajčata, nejlépe kombinace barev - čerstvá bazalka - 3 výhonky - domácí majonéza/ sojolka nebo...
Veganotic bublanina v gluten free verzi
100g rostlinného másla (kokosové a trochu alsanu) 180g hnědého cukru krupice 2 lžičky vanilkového extraktu 240 gramů bezlepkové směsi Labeta 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (bez fosfátu) 1/2 lžičky sody bikarbony špetka soli...
Vegan v kondici
Nakladatelství Mladá Fronta vydalo před několika týdny knihu Vegan v kondici s podtitulem "průvodce rostlinou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě". Ta vyšla pod originálním titulem Thrive v roce 2007 u renomovaného...