Indický dhál z červené čočky
V indické kuchyni je dhál synonymem pro luštěninová jídla. Dhálů existují desítky druhů. Tento z červené čočky patří mezi ty nejklasičtější. Oproti autentickému pojetí je zjednodušený pro kratší přípravu i v běžných pracovních...
Bramboro-dýňové sabdží s rostlinnou jogurtovou omáčkou a orestovanými arašídy
Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kostky (cca o hraně 2cm), osolíme, okmínujeme a vaříme, dokud nezačnou měkknout (ale musí zůstat pevné). Na kvalitním oleji smažíme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, římský kmín přidáme...
Zelo-bramborové sabdží
Na rozpáleném oleji zpěníme římský kmín. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme, dokud cibule nezezlátne. Přidáme jedně nastrouhaný zázvor a česnek, na chvíli orestujeme. Přidáme nakrájená rajčata a pokud stojíme o...
Indické placky čapátí
Placky čápátí se používají v indické kuchyní jako přílohové pečivo. Vyzkoušejte ho k sabdží, dhálům nebo salátům. Klíčový je správný výběr mouky. V e-shopech a indických speciálkách můžete koupit pro tento účel přímo určenou atta...
Salát z červené řepy
Červenou řepu uvařenou ve slupce oloupeme a její 2/3 nastrouháme na hrubém struhadle, zbývající 1/3 na jemném struhadle. Během vaření řepy si připravíme čons, díky kterému koření rozvine svou chuť a uvolní účinné látky - na pánvi...
Zeleninové kari
Zeleninu nakrájíme na kostičky. Pokrájíme cibuli a smažíme do sklovata. Přidáme lžičku kurkumy, koriandru, lžičku kari pasty a nakrájený zázvor. Přidáme zeleninu a zalijeme vodou asi do půlky. Přidáme bobkový list a sůl a půl...
Kokosovo koriandrové čatní
Vše rozmixujeme v mixéru do pomazánkové konzistence! Podávejte k indickým jídlům:)
Kitchari
Do jednoho hrnce dáme vařit rýži a čočku a zalijeme 4 hrnky vody. Přidáme pokrájené rajče. V druhém hrnci rychle orestujeme cibuli a přidáme lžičku kari, koriandru a špetku chilli. Až se koření rozvoní, tak přidáme pokrájenou...
Květák s brambory po indicku
Jednoduché minimalické jídlo, jehož příprava nezabere příliš času. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky, květák omyjeme a rozebereme na drobné růžičky, části košťálu pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve společném hrnci...