Nápoje - smoothies, rostlinná mléka, zeleninové šťávy

Jak připravit ovocné smoothies, rostlinná mléka z různých ořechů a semen nebo zeleninové šťávy? Inspirujte se našimi recepty a postupy.

Domácí sojové mléko
Protože je sojové mléko třeba vařit, je výhodnější si rovnou udělat větší množství. Půl kilogramu sojových bobů (ideálně v bio kvalitě) namočíme na 10 - 12 hodin do studené vody. Pokusíme se promnout boby v rukách a zbavit je...
Borůvkové smoothie
Potřebujeme zralé banány, které už mají hnědé tečky. Ty mají méně škrobů a více rychlých cukrů. Oloupeme je, přidáme hrnek borůvek, lžičku loupaných konopných semínek (přidají trochu zdravých tuků, pro lepší vstřebávání tuků) a...
ovesné vločky
Strouhaný kokos a ovesné vločky by doma měla mít každá správná hospodyňka. Patříte mezi ně? Pak máte všechno potřebné na domácí rostlinnou smetanu, kterou pořídíte do pár minut za pár korun. Stačí vločky s kokosem (nejradši mám...
Banáno-špenátové smoothie s avokádem
Na tyto smoothies budeme potřebovat tři pěkně zralé banány (měly by mít už na slupce černé puntíky), jeden pomeranč, dvě hrsti opláchnutého baby špenátu a sklenici vody. Nejprve potřebujeme rozemlít lněné semínko, které je...
Green smoothie z domácích luhů a hájů
Na jaře je ideální na "zelené" nechodit do obchodů, ale vyrazit do přírody. Pokud máte čistou louku a les nedaleko, nakoupíte v ní zadarmo, projdete se na čerstém vzduchu a ještě získáte plané rostliny, které jsou plné vitaminů a...
Konopné mléko
Menší hrnek konopných semínek zalijeme ve větší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:3 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné voňavé mléko. To ještě přecedíme přes sítko a...
Sezamové mléko
V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme pěti šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy. Do...
Mandlové mléko
Jak vyrobit mandlové mléko? Recept je jednoduchý: 150 gramů oloupaných mandlí zalijeme minimálně dvojnásobkem studené vody a necháme dvě až tři hodiny, ale ještě lépe přes noc nabobtnat. Vodu vylejeme a přilejeme čerstvou. Pokud...
Makové mléko
Mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme alespoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) namáčet při pokojové teplotě. Ideálně je také, pokud "jdeme okolo" zamícháme, aby dobře nasákla tekutinu. Část semínek pravděpodobně zůstane...