Falafel

recept přidal/a: redakce
Falafel
Ingredience: 

200g suché cizrny namočené přes noc
100g petrželové natě
větší cibule
3 stroužky česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
3 pl tahini pasty

Postup: 

Cizrnu namočíme přes noc. Poté ji semeleme s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžeme přidat několik lžic tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek). Osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky. Ty smažíme ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem (ve veganské verzi sójovým). Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a kuskus), často se ale podává také v pita chlebu.

Chutnalo vám?: 
Tagy: 
Chcete proniknout do tajů rostlinné stravy? Neumíte správně dochucovat? Vaříte dokola stále ty stejné recepty? Přijďte ochutnat nové suroviny a chutě na kurzy veganského vaření.
inzerce - econea - eshop pro každodenní hrdiny

Komentáře

Ta cizrna se nemusí předem vařit?

V různých receptech se to liší, každopádně vařit se pro falafel rozhodně nemusí, dostatečnou tepelnou úpravou projde cizrna během smažení / pečení.

Cizrnu si nechám ve vodě do druhého dne. Větší množství. Sliji nálev a použiji ho na polévku, do které jsem vhodila část cizrny. Hrst si dám do misky a během vaření tyto "oříšky" ujídám. Nevařené. Ze zbytku cizrny udělám placičky. Jelikož se mi "nevím proč" stále rozsýpají, peču v troubě. Občas "jako vegouška" přidám vejce, ale chci ho vynechat. Máte radu? Díky. Krásný den Lidičky! Kaffka.