Buďte veganem v kondici pod dohledem triatlonisty Brendana Braziera

Vegan v kondici

Nakladatelství Mladá Fronta vydalo před několika týdny knihu Vegan v kondici s podtitulem "průvodce rostlinou výživou pro optimální výkony ve sportu i v životě". Ta vyšla pod originálním titulem Thrive v roce 2007 u renomovaného nakladatelstvím Penguin Group a jejím autorem je Brendan Brazier, úspěšný kanadský triatlonista. Vegan v kondici je zaostřen právě na veganskou výživu v jejích základních bodech a ohledech. Kniha je přínosem nejen pro sportovně založené vegany, obsahuje i spoustu informací pro vyvážený jídelníček každého, kdo se chce obejít ve stravě bez živočišných složek.

V úvodu Brendan popisuje své sportovní začátky a experimenty s jídlem, při nichž důsledně sledoval svou kondici a výkonnostní parametry. Tím předdefinoval cestu lidem smýšlejícím podobně a zároveň žijících velmi aktivně. Svou dietu pro pevné zdraví a skvělou kondici nazval Thrive Diet - díky ní slibuje mimo jiné zvýšení délky života, snížení tělesného tuku a udržení svalové hmoty či zlepšení produktivity a zkvalitnění spánku.
 
Ve své knize přisuzuje kanadský triatlonista velkou vinu stresovým faktorům, a to jak při snaze o snížení nadváhy, tak při trénování s cílem zvýšit výkonnost. Stres ve svých třech formách (komplementární, nekomplementární a produktivní) detailně rozebírá a ukazuje, že ne každá jeho varianta je pro náš organismus špatná. Podle něj jde jen o to, rozvíjet jeho dobrou formu a omezovat špatnou, popřípadě ho efektivně využít.

V následujících kapitolách narazíme na základní myšlenky Thrive Diet, kde jsou osvětlovány principy "výživy s vysokým čistým ziskem" nebo se poukazuje na pH organismu jako na důležitý faktor pro správnou funkci a zdraví těla. Šestitýdenní stravovací plán má ukázat, jak přínosný pro tělo může být jídelníček bez živočišných produktů, průmyslově zpracovaných výrobků a doplňků stravy, uměle zvyšujících naši schopnost koncentrace a produktivity. Seznamujeme se také s jednotlivými potravinami, které se v dietě vyskytují, nechybí ani část věnovaná receptům, které za několik let Brendan dovedl k dokonalosti a zasvěcuje do jejich tajemství.

Kniha Brendana Braziera je plná užitečných a i pro laika lehce pochopitelných informací. Z žádné stránky necítím aktivistickou formu nucení názoru žít vegansky, spíš je nám poodkrýváno pozitivum této stravy a to jak na úrovni fyzické tak i mentální. Je to jedna z prvních ucelených publikací pro veganské sportovce i nesportovce na velmi dobré úrovni. Kombinací výsledků pocházejících z klinických studií a praxe se obsah stává věrohodnějším, a s tak nějak lépe hmatatelnými výsledky pro každého, kdo hodlá s veganstvím nebo jen úpravou svého jídelníčku začít. Brendanova kniha je především o autentičnosti a opravdovém využití veganské stravy v běžném životě, kdy nejsme ochotni si každou porci svého jídla odvažovat a propočítávat. Jídlo nemá být naší alfou omegou, ale naším palivem - hnacím motorem pro naše tělo a mozek, které díky množství živin funguje jako dobře seřízený stroj.
 
Na druhou stranu jsem se i v tak aktuální publikaci jako je Vegan v kondici setkala s informací, která je naprosto mylná a ve výživářských kruzích jde o dost ožehavé téma. Jedná se o - tolik diskutovaný - vitamin B12, kdy autor tvrdí: "...tento vitamin se v rostlinné říši vyskytuje jen málo - lahůdkové droždí představuje pro osoby stravující se pouze vegansky jeho spolehlivý zdroj." Výzkumy již několikrát potvrdily, že vitamin B12 sice může být v určitých potravinách neživočišného původu obsažen (miso, tempeh, mořské řasy), ale zde se vyskytuje pouze v jeho neaktivní formě, které naše tělo nedokáže využít. Tato informace knihu poněkud deklasuje a vrhá do špatného světla.
 
I přes tuto výtku je kniha přehledná, ucelená a dobře napsaná, plná základních a důležitých informací. Několik desítek stran receptů je velkou inspirací pro pestrý stůl plný veganských jídel, které by tak rády zbavily své příznivce nálepky "jedlíků zrní". Brendan Brazier napsal dobrou knihu, kterou stojí za to přečíst a byla bych jen ráda, kdyby jich časem přibývalo. Protože boj za lepší hodnoty skrze myšlení, odkud k nám jídlo přichází a jaká je jeho pravá hodnota, je rozhodně nejlepším východiskem k řešení současného globálního problému.

publikováno: 21.11.2014 10:55   napsal/a: lucie.soldanova