Máte alergii na sóju? Zkuste tempeh z lupiny, miso z hrachu či jogurt z ovsa

Tempeh z lupiny

Chcete omezit nebo se úplně vzdát živočišných produktů a máte alergii na sóju? Objevuje se sója ve vašem jídelníčku až příliš často a chtěli byste to změnit? Pak mám pro vás hned tři dobré zprávy.

Tempeh z lupiny

Ač je po světě v drtivé většině rozšířený v sójové podobě, je tempeh možné vyrobit i z jiných luštěnin a dokonce i v kombinaci s obilovinou. Donedávna to ale znamenalo sehnat si fermentační startér a spolehnout se při pěstování tohoto ušlechtilou plísní prorostlého bločku na vlastní zručnost. Na českém trhu se však objevil také tempeh z lupiny. Tato méně známá, fazolím podobná, luštěnina se může pochlubit množstvím bílkovin srovnatelným se sójou, okolo 35 procent.

Asi jako první jej začala už loni prodávat prodejna Bezobalu v pražských Dejvicích, jedna z poboček českého pionýra bezodpadového nakupování. V některých zdravých výživách je také ke koupi lupinový tempeh se značkou Green Nest. A se svojí verzí lupinového tempehu nedávno přispěchal už výrobce oblíbených ďobáčků a rostlinných pomazánek, firma Kalma.

Hrachová Tamari od Kojibakers

Miso z hrachu

Stejně jako tempeh je i fermentovanou pastu miso možné vyrobit i z dalších luštěnin. A právě na spojení tradičních japonských postupů a lokálních surovin vsadila poměrně nová česká značka Kojibakers. Koji, rýže naočkovaná kulturní plísní Aspergillus oryzae tak zásadní ingrediencí jejich výrobků, takže si ji firma vetkla přímo do svého názvu. V jejich repertoáru najdete čistě hrachové miso, měkkou konzistencí i nasládle slanou chutí blízké světlému shiro misu. Z něj pak Kojibakers nabízí mnoho variant základů miso polévek, ať už s cibulí, červenou řepou, kimchi, chilli nebo houbami shitake. Opravdovou specialitou je pak žlutá hrachová omáčka Tamari. Po letošní edici se jen zaprášilo, takže si budete muset počkat do začátku příštího roku, než uzraje další várka. Zatím nejjistější varianta, jak sehnat jejich zboží, mezi které patří také jablečný "praocet", je objednat si je přes eshop eshop.kojibakers.cz. Najdete jej také v nabídce online farmářského tržiště Scuk.

Jogurty Green Day

Jogurt z ovsa

Na lokální surovinu jako základ svých jogurtů vsadil i tradiční výrobce mléčných produktů, olomoucká firma Olma. Stejně jako řada zavedených výrobců v západní Evropě či zámoří nasměřovala svoji pozornost také k rostlinným alternativám mléčných výrobků. Jejich jogurty Green Day však nejsou ze sóji či kokosu, ale výživného ovsa. Obohacený je navíc o vitaminy B2, B12 a D a také důležitý vápník. Seženete jej v přírodní verzi a také ochucených variantách jahodovo-citrónové či mango marakuja. Za cenu okolo 20 korun za 150 gramové balení jsou k dostání především v supermarketech (Billa, Albert, Kaufland, Tesco) a eshopu Košík.cz.

Tagy: 
Autor článku
Jmenuju se Pavel Ovesný a veganství se věnuju od roku 2007. Na živém online kurzu Veganství pro zelenáče vás za 3 hodiny naučím potřebnou teorii i praktické postupy, jak na rostlinnou stravu. Dozvíte se alternativách masa a mléka, luštěninách, zelenině, dochucování, klíčení a mnohém další. Kurz můžete sledovat z pohodlí domova a přímo se ptát na kameru. Zjistěte víc

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?