Seitanové plátky s květákovou kaší

Publikováno: 17. 10. 2013   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Seitanové plátky s květákovou kaší
Ingredience:

seitan
ingredience na marinádu (olej, sojová omáčka, pepř, česnek…)

menší květák
lahůdkové droždí
olej
sůl nebo zeleninový bujón

Postup:

Pokud už nemáme přímo koupený seitan ochucený, vyrobíme si jej buď klasickým způsobem z mouky anebo využijeme polotovar v prášku, ke kterému přidáme vodu. Seitan pokrájený na plátky uvaříme zhruba hodinu v silnějším nálevu (zelenina, zeleninový bujón, koření, sojová omáčka). Plátky naložíme přes noc do marinády, kterou si upravíme podle chuti (olej, česnek, pepř, sojový omáčka, koření, můžeme využít i část nálevu). Poté je orestujeme na pánvi – na povrchu se udělá kůrčička, vevnitř jsou tyhle “rostlinné steaky” plné šťávy.

Květák omyjeme, rozebereme na menší růžičky a dáme uvařit v mírně osolené vodě do měkka. Vodu poté slijeme (případně necháme jen trochu na dně hrnce) a ponorným mixérem květák rozmašírujeme na hladkou kaši. Na ochucení přidáme dobrý olej (já jsem využil po oříškách chutnající omega-3 od Alnatury), špetku zeleninového bujónu nebo soli, po příznivce výraznějších chutí doporučuju také trochu lahůdkového droždí.

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
25 minut

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?