Krémová cizrnová polévka

Publikováno: 11. 02. 2015   Autor/ka: Pavel Ovesný
Kuchyně: Bezmasá jídla
Druh jídla: Polévky
Krémová cizrnová polévka
Ingredience:

300g suché cizrny
2 větší cibule
4 velká rajčata (v zimě plechovku konzervovaných)
sladká paprika
kousek zázvoru (cca 1-2 cm, podle tloušťky)

Postup:

Tato polévka z cizrny má příjemně nasládlou chuť. Pokud už máte cizrnu uvařenou, je připravená rychle. Práci vám ušetří konzerva, ale nikdy nebude tak dobrá. Cizrna patří k luštěninám, které potřebují nejdelší přípravu. Namáčení se doporučuje alespoň 10 – 12 hodin (přečtěte si článek o namáčení a vaření luštěnin). Vodu poté slijeme, doplníme čerstvou a vaříme na mírném plameni do měkka. To může zabrat 1,5 – 2 hodiny. Čas a energii ušetříme použitím tlakového hrnce. Část vývaru si ponecháme.

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji ve větším hrnci. Jakmile zezlátne, nastrouháme na ni zázvor, zaprášíme ji paprikou a necháme minutu ztmavnout. Přidáme předem uvařenou cizrnu, rajčata, osolíme a zalejeme 2 šálky vývaru. Vše necháme 15 minut společně povařit a poté tyčovým mixérem umixujeme na hrubější krém. Dochutíme bylinkami (bazalka nebo koriandr), popřípadě můžeme zjemnit rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.

Část cizrny můžeme odložit bokem do miska a přidat zpět až po mixování. Polévku také můžeme vylehčit tím, že při vaření přidáme nějakou škrobnatou zeleninu – brambory, batát nebo dýni. S mrkví by ale polévka byla příliš sladká.

 

Sháníte cizrnu? Kupte si ji ještě dnes online v eshopu Grizly.cz.

Počet porcí:
4 porce
Doba přípravy:
25 minut + vaření cizrny

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?