Cizrnový “středomořský” guláš

Publikováno: 09. 12. 2016   Autor/ka: Pavel Ovesný
Druh jídla: Hlavní chody
Cizrnový středomořský guláš
Ingredience:

250 g suché cizrny
4 větší brambory
větší cibule
koření: římský kmín, sladká paprika, zeleninový bujón, sůl
tahini pasta

Postup:

Cizrnu připravíme klasicky: namočíme ji přes noc do alespoň dvojnásobku vody. Ráno ji vylejeme, přidáme čerstvou vodu, osolíme a vaříme do měkka. Správně uvařená cizrna by měla jít lehce rozmáčknout mezi prsty. Na oleji smažíme cibuli dozlatova, přidáme pokrájené brambory, půl kávové lžičky římského kmínu a necháme společně orestovat. Přidáme lžičku sladké papriky a krátce zapražíme. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a dochutíme zeleninovým bujónem.

Mezitím si odebereme zhruba polovinu uvařené cizrny a rozmixujeme ji do hladka s půl sklenicí vody, polévkovou lžící tahini a malým kouskem zázvoru. Pokud je obodobí přebytku cuket, přidáme do mixéru také na kousky pokrájenou čestvou cuketu, která guláš zjemní a vylehčí. Když jsou brambory už téměr měkké, přidáme do hrnce druhou polovinu cizrny a zalejeme směsí z mixéru, díky které guláš zhoutne. Necháme za občasného promíchání chvíli společně provařit a dochutíme šťávou z citrónu. Podáváme s celozrným pečivem.

Počet porcí:
2
Doba přípravy:
30 minut + vaření cizrny

Pronikněte za jeden večer do tajů rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníčekV online kurzu Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst pestře a chutně. Na zoubek koukneme luštěninám, ořechům, alternativám masa a mléka, dochucování i samotnému sestavení jídelníčku. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí domova Zjistěte víc

 

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?