červená čočka

Čočka
Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou - vedle v Česku nejrozšířenější hnědé...
Červená čočka
Červená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K...
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
Kitchari
1,5 hrnku rýže 0,5, hrnku červené čočky nebo mungo (nutno předem namočit) rajče cibule a jakákoliv sezóní zelenina semínka a kvalitní olivový olej nebo ghí (pro vegetariány) pokud máte, tak přidejte čerstvý koriandr koriandr kari...
Rychlá polévka z červené čočky
250g červené čočky litr horké vody koření garam masala špetka mletého koriandru zeleninový bujón olej
Sabdží s červenou čočkou
1 větší cibule hrnek loupané červené čočky 4 hrnky vody 3 větší brambory 2 mrkve menší hrst nadrobno natrhaných růžiček květáku koření: garam masal, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu
Pikantní červená čočka s fazolemi a rajčaty
1 větší cibule hrnek loupané červené čočky hrnek uvařených červených fazolí (nebo sterilované z plechovky) 2 větší rajčata 4 hrnky vody koření: směs chilli con carne garam masala sůl lžička zeleninového bujónu