čočka

Čočka
Drobnozrnná čočka pochází z Asie, velkozrnná z okolí Středozemního moře, odkud se postupně rozšířila i do Evropy. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou - vedle v Česku nejrozšířenější hnědé...
Červená čočka
Červená čočka je sestrou v tuzemsku zdomácnělé hnědé čočky. I obsah cenných látek je podobný - kromě vysokého množství bílkovin a vlákniny červená čočka obsahuje velké množství železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. K...
Luštěniny ve veganské stravě
Odkud bereš bílkoviny? Tato otázka patří mezi nejotřepanější veganské vtipy. Jejich hlavními zdroji v rostlinné říši jsou luštěniny a obiloviny. Slušnou porci proteinů skýtají také ořechy a semena (díky obsaženému tuku jsou však...
naklíčené mungo
Kupovat si naklíčená semínka za spoustu peněz někde v ledničce v supermarketu? Taky jsem tak začínal, dnes nad tím jen kroutím hlavou. Domácí nakličování je totiž docela jednoduché a ani k tomu nepotřebujete žádné speciální misky...
větší cibule 300g rajčatové pyré předem uvařenou čočku 2 PL kokosu koření: kurkuma, zázvor, kari pasta, římský kmín česnek
Hutná zimní zeleninová polévka
mrkev celer kapustičky nebo velká kapusta brambory čočka nebo slzovka (čínská luštěnina) cibule sůl, pepř, kmín
Čočková polévka
3 velké brambory hrnek namočené čočky větší cibule 2 stroužky česneku hladká mouka (volitelně) olej sůl kmín majoránka bobkový list nové koření
Čočka na kyselo
100g suché čočky lžička hladké mouky citrón (případně ocet) sůl olej větší cibule