Ořechy a semínka: bílkoviny, zdravé tuky a spousta energie
Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu – musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život – třeba i … více
Arašídy jsou považovány za ořechy, ve skutečnosti jde o luštěninu. Obsahují okolo 25% bílkovin. Orestované celé buráky se pak hodí do kaši a müsli. V čínské kuchyni se používají do populárního kung-paa, v thajské pak částečně nasekané s tamarindovou omáčkou do nudlí pad thai. Všestranné je také arašídové máslo, vhodné do sladké i slané kuchyně.
Ořechy a semena patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Není divu – musí v sobě skrývat dostatek živin a energie k tomu, aby z nich vzešel nový život – třeba i … více
Lilek nakrájejte na cca centimetrové plátky, posolte a nechte vypotit. Poté jej nakrájejte na menší kostky. Na pánvi rozpusťte lžíci kokosového oleje a až se rozehřejete, přidejte lžíci třtinového cukru a nechte … více
Pad Thai je klasikou thajské kuchyně. Jde vlastně o smažené nudle, i v originální kuchyni často dělané s tofu. Můžete k nim přidat rozličnou zeleninu, klíčová je správná omáčka. V originále se … více
Arašídy (často také nazývány jako burské oříšky) jsou plodem podzemnice olejné. Většinou jsou řazeny mezi ořechy, byť jde z botanického hlediska o luštěninu. Zároveň ale obsahují vysoký podíl tuků 45 až 50 procent a jsou rekordmany v obsahu bílkovin, kterých mají okolo 25%. Arašídy podporují krvetvorbu, působí při nemocech srdce a pomáhají při kožních onemocněních. Pozitivní účinky mají údajně i při ochraně před zubním kazem.
Uvaříme jasmínovou rýži, přidáme pórek, lněné semínko a lahůdkové droždí. V hrnci rozpustíme arašídové máslo, zředíme trochou vody, přidáme miso, kapku sezamového oleje, chilli a přimícháme k rýži. Zeleninu grilujeme s kapkou … více
Arašídy se doma nikdy neztratí. Do kaší, müsli, asijských woků nebo na výrobu domácího burákového másla.