Připravte si seitan vlastními silami. S trochou trpělivosti to není žádná věda

smícháme kilo mouky s půllitrem vody

Seitan, polotovar pšeničné bílkoviny, je možné koupit už jako hotový výrobek nebo ve formě prášku, který se pak smíchá s vodou. Třetím způsobem je připravit si seitan vlastními silami doma z pytlíku mouky. Je to trochu pracné, ale nijak obtížné. Připravte se ale na kuchyň od mouky a ulepené prsty. Odměnou nám však bude příjemný pocit z dobře odvedené práce a hromada seitanu, připraveného ze surovin za pár korun. Tak proč to nevyzkoušet?

Na domácí výrobu budeme potřebovat 1/2 litru studené vody a 1kg hladké bílé pšeničné mouky (minerály a další prospěšné látky by se v případě celozrnné stejně vyplavily). Obojí smícháme v míse dohromady a prohněteme ve vláčné těsto. To pak necháme přikryté půl hodinu až hodinu odpočinout v teple.

Mouka – škrob = seitan

Abychom získali seitan, tedy lepek, musíme z těsta vyplavit škrob. Nejlépe je těsto položit na cedník do větší mísy, do které napustíte vodu. Zprvu opatrným pomačkáváním zvolna vyplavujeme škrob a jakmile máme pocit, že je jím voda dostatečně nasycená, vyměníme ji za novou (použitá se dá využít např. na polévku). Zda použít vodu studenou nebo vlažnou se zdroje rozcházejí, zkoušel jsem obojí a kromě tepelného komfortu pro ruce jsem žádný rozdíl nepozoroval.

Online kurz Rostlinný jídelníček vám odhalí taje rostlinné stravy

Online kurz Rostlinný jídelníček 🥗 Chcete v jídelníčku omezit maso? Anebo ho vynechat úplně? 💪 Chcete být vitálnější, zdravější a třeba i štíhlejší? 👉 Pak jste na správné adrese. V online kurzu Rostlinný jídelníček vám krok po kroku vysvětlím základní pilíře rostlinného stravování - od základů výživy přes jednotlivé druhy potravin a všestrannost jejich použití až po jejich zařazení do běžných jídel. Čeká na vás 18 videí v délce přes 2 a půl hodiny, 4 hlavní části a celkem 45 kapitol plných textů, tabulek a infografik. Nechybí ani příklady vzorových snídaní, obědů a večeří a ukázkových týdenních jídelníčků. Zjisti víc a získej 3 videa z kurzu

Seitan uvaříme a marinujeme

Těsto postupně zmenšuje svůj objem, žloutne a začíná nabývat houbovité konzistence (s trochou fantazie připomínající mozek). V této fázi je třeba jej tlačit hodně k sobě, protože se rozpadá. Vodu vyměňujeme tak dlouho, dokud nezůstává téměř čistá – z mojí zkušenosti zhruba tak pětkrát. Z gumu připomínajícího seitanu ještě vymačkáme zbytky vody, nakrájíme na plátky a mezitím si připravíme vývar, podobně jako třeba na sojové maso. Nešetříme kořením, sojovou omáčkou, bujónem, popř. zeleninou, na dávku z kila mouky se hodí cca 1,5 l vývaru.

měníme vodu, dokud nezůstane čistá - zbyde "gumový" lepek

Plátky seitanu do něj vložíme a vaříme zhruba hodinu, během které opět nabudou na objemu. Zbylý vývar rozhodně nevyléváme, ale použijeme jej na polévku nebo omáčku. Seitan necháme vystydnout a buď rovnou zpracujeme nebo uložíme do ledničky. Mně se jej pro lepší chuť osvědčilo naložit do pikantnější marinády (olej, česnek, pepř, sojová omáčka apod.) a postupně spotřebovávat v různých podobách – jako plátky, kostky nebo nudličky. V lednici vydrží seitan 5-7 dní, sůl a olej v marinádě by měl trvanlivost prodloužit.

Možná vám celý postup příjde zbytečně pracný a zejména pro začátečníky také zdlouhavý. Pro mě se však stala domácí výroba seitanu příjemným relaxem a s nasbíranými zkušenostmi zabere méně a méně času.

Tagy:
Seitan
Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?