Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitaminů a minerálů

hruškové smoothie

O smoothies se v poslední době píše stále častěji. Vpodstatě se jedná o velmi hustý koktejl, připravený rozmixováním ovoce. V různých “trendy” receptech do něj radí přidávát mléko nebo šlehačku. My se ale budeme bavit o zelených (green) smoothies, které spojují příjemné s užitečným: mlsání se zdravotními benefity.

Ovoce je plné vitamínů, minerálů, vlákniny a především jednoduchých cukrů. Ty jsou výborným palivem pro naše svaly a také mozek. Nevýhodou těchto cukrů je, že pokud se dostanou do žaludku s dalšími potravinami, mají tendenci kvasit. Proto se často doporučuje konzumovat ovoce samostatně, mezi jídly. Zároveň mají také rychlejší vzestup hladiny krevního cukru, po kterém následuje i jeho rychlejší pokles a tím se dříve dostaví pocit hladu.

Listová zelenina je také plná vitamínů, minerálů a vlákniny. Dále obsahuje prospěšný chlorofyl, který má z chemického hlediska velmi podobnou strukturu jako krevní barvivo hemoglobin, působí protizánětlivě nebo podporuje hojení ran. A listová zelenina navíc obsahuje jen velmi málo sacharidů, což z ní činí neutrální potravinu, kterou je možné míchat prakticky s čímkoliv, co nám chutná. Ideální kombinace pro smoothies.

Budeme tedy potřebovat:

  • mixér
  • zralé ovoce
  • alespoň hrst listové zeleniny (čím zmavští, tím lepší)
  • trochu oříšků či semínek (nejlépe namočených)
  • čerstvou vodu

Mixér na smoothie

Z mojí zkušenosti je jednoznačně nejlepší silný stolní mixér. S ponorným tyčovým mixérem to není ono a ani se slabším stolním mixérem nedostáhnete takové úrovně hladkosti, pokud použijete třeba jablka nebo hrušky. Především nemá smysl si kupovat mixér jenom kvůli smoothie, ale rovnou výkonný universální přístroj, který zvládne i hutnější pomazánky typu hummus, rostlinná mléka a třeba i oříšková másla. Já už přes 4 roky využívám mixér, který má smoothie už ve svém názvu, G21 Perfect Smoothie Vitality, který zvládá vše uvedené.

Ovoce

Vůbec nejlepší hladkou strukturu udělají zralé banány (ty zralé, s hnědými tečkami), ale nejsou lokální, pokud smýšlíte ekologicky. Z domácích zdrojů se hodí se sladké ovoce jako jablka, hrušky (nedosáhnete ale vždy úplně “hladké” konzistence) nebo sezónně meruňky či broskve. Skvělé jsou lesní plody (borůvky, maliny, ostružiny), které ale nejsou příliš sladké – těch přidávám spíše menší hrst na dochucení. Využít se dá i namočené sušené ovoce, které je hodně sladké – rozinky, datle a švestky (pozor na pecku!) nebo fíky (ty mají ale jadérka).

Listová zelenina

Mezi listovou zeleninou vybíráme tmavější druhy, jako jsou špenát, kapusta, kadeřávek, rukola, polníček, řeřicha, horčice atd.. Méně se hodí zelí a světlé druhy salátů (zejména ty supermarketové, ze španělských skleníků), které jsou nutričně chudší. Pokud máte blízko do čisté přírody, pak jsou skvělé plané byliny jako kopřiva, pampeliška, jitrocel… nebo jedlé plevele jako ptačinec žabinec, bršlice kozí noha, svízel přítula, medvědí česnek, divoká pažitka a mnohé další. Hlavní podmínka je, že vám smoothie musí chutnat, takže alespoň začátečníkům doporučuju se zeleným na začátku spíše šetřit a najít si optimální kombinace.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. Založil jsem web Vegmania.cz a natočil kurz Rostlinný jídelníček se s vámi podělím o nezbytnou teorii i praktické tipy a postupy, jak jíst rostlinně pestře a zároveň chutně. Online kurz se 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí můžete sledovat z pohodlí vašeho domova. Zjistěte víc

Pekelně rychlé otáčky a dokonalé nože. Mixéry G21 Perfect Smoothie s nejlepším poměrem cena / výkon široko daleko.

 

Řešíte, jak si dobře vybrat kuchyňský přístroj? Získejte užitečné tipy i slevové kódy z našich článků.

 

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?