8 tipů, kam použít lahůdkové droždí

8 tipů, kam použít lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí bych mohl kupovat po kýblech - doma se mi po něm většinou jenom zapráší. Že jste o něm ještě neslyšeli? Znají jej hlavně vegani, poprvé jsem na jeho existenci narazil na jedno slovenském blogu, věnovaném výrobě rostliných "sýrů". Lahůdkové droždí vystupovalo téměř ve všech receptech jako hlavní ingredience.Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Několik dnů se nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C (známou hranici z principů syrové stravy), při které se deaktivuje.

Lahůdkové droždí vám bude dost možná chutnat i v případě, že to běžné droždí nepustíte dál přes rty. Tyto vločky mají příjemnou sladkoslanou chuť a navíc obsahují řadu prospěšných látek (vitaminy B, chrom...). Koupíte je v průhledném igelitovém pytlíku v obchůdcích se zdravou výživou. Kam s lahůdkovým droždím v kuchyni?

  1. skvěle se doplňuje s dalšímu chutěmi - třeba v haluškách s kysaným zelím a dozlatova osmaženou cibulkou (zkuste rychle připravené tofufleky s kysaným zelím)
  2. báječné je na dochucení salátů nebo posypání chleba
  3. váže vodu a tak umí napomoct ke smetanové konzistenci omáčkám nebo polévkám - přisypte si jej třeba do česnečky
  4. ozvláštněte jím domácí pomazánku
  5. v tofu smaženici dovede napodobit chuť vajec
  6. sezamezán - rozmixujte nebo rozemelte sezamové semínko, na dva díly přidejte jeden díl lahůdkového droždí a špetku soli - máte výbornou posypku na těstoviny. Sezam můžete nahradit i jinými semínky či oříšky
  7. gomasio -z pohledu ingrediencí prakticky obdobný recept, pouze s jiným poměrem - na semínka, které mohou být opatrně opražená, připadá zhruba 1/4 lahůdkového droždí a 1/15 soli
  8. osvědčuje se při výrobě domácích oříškových sýrů. Vyzkoušejte jednoduchý pomazánkový sýr: 100g natural kešu namočte přes noc a namočit dejte i pár sušených rajčat (pokud je máte v oleji, dají se použít rovnou). Ráno slijte vodu z kešu, sušená rajčata pokrájejte na malé kousky a rozmixujte je dohromady s trochou čerstvé vody a dvěma kávovými lžičkami lahůdkového droždí.

nevýchova, baby, pro miminka, pro děti, dítě, miminko, maminka, uspávání, rodina, rodiče, miminka, nespí, uspávání

Lahůdkové droždí má zkrátka všestranné použití. I když ho mám však hodně rád, při přidávání do jídel je z mojí zkušenosti třeba být opatrný - pokud to s ním přeženete, umí přehlušit ostatní chutě a může se vám na nějaký čas přejíst.

publikováno: 14.11.2016 22:55   napsal/a: Pavel Ovesný