Články

naše kaše
20.02.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Jana a David z Naše kaše jsou sympaťáci na první pohled. Už několik let vaří obilné kaše a luštěninové pomazánky, které jsou bezlepkové a veganské. Povídal jsem si s nimi o začátcích jejich rodinné manufaktury, co obnáší připravit 1000 porcí týdně nebo jak se zúčastnili Mistrovství světa ve vaření ovesné kaše.

10 tipů pro kuchyň bez odpadu
04.02.2017 napsal/a redakce

I v Česku už se rozšiřují řady těch, kteří místo recyklace zastávají heslo "nejlepší obal je ten, který nevznikne". Martina z projektu Love Your Home, kde se věnuje workshopům nebo šití znovupoužitelných pytlíků, se s námi podělila o deset tipů, jak u sebe doma začít s prvními kroky k "zero waste".

Nebojte se quinoi
17.01.2017 napsal/a Misa Lavers

Čtvrtkilo quinoy se ještě nedávno prodávalo ve zdravých výživách za cenu okolo 100 korun, dnes za stejné peníze seženete dvoj i trojnásobek. Přečtěte si pár tipů, jak tuto exotickou a výživově prospěšnou surovinu připravit a co je z ní možné vykouzlit za dobroty.

Luštěniny ve veganské stravě
03.01.2017 napsal/a Pavel Ovesný

Přes výživovou prospěšnost luštěnin jich sní průměrný Čech jen okolo 2,5 kg za rok. Zato u veganů či veganek to bude jistě i několik desítek kilogramů. Pojďme se podívat na rychlý průlet tím, co všechno je možné připravit z čočky, hrachu, cizrny či soji a sojových výrobků.

8 tipů, kam použít lahůdkové droždí
14.11.2016 napsal/a Pavel Ovesný

Lahůdkové droždí bych mohl kupovat po kýblech - doma se mi po něm většinou jenom zapráší. Tyto vločky mají příjemnou sladkoslanou chuť a kromě dochucení se dají použít i zahušťování - zvláště v omáčkách umí udělat doslova smetanový feeling.

Bláznivá sexy dieta
06.10.2016 napsal/a Pavel Ovesný

Nezalekněte se nešikovně přeloženého titulu knížky - Bláznivá sexy dieta je čtivě napsaný a celostně pojatý průvodce, jak se k rostlinné stravě postavit čelem s odborným gruntem a zároveň nadhledem a lehkostí.

Veganův průvodce
03.06.2016 napsal/a Pavel Ovesný

Výčet rostlinných alternativ vajec, mléka, sýrů a masa, rady jak si sestavit jídelníček, ale také seznamy vegan-friendly mlsání, drogerie nebo kosmetiky. To a ještě více najdete v brožuře Veganův průvodce.

Veganství pro zelenáče
14.05.2016 napsal/a Pavel Ovesný

V březnu se v Brně konal další ročník VeganFestu. Zapojil jsem se do něj také, se svojí přednáškou Veganství pro zelenáče, plnou praktických tipů i výživových doporučení, kterou si můžete pustit ze záznamu.

Proč nestačí jíst zdravé potraviny
10.03.2016 napsal/a redakce

Relaxace, kvalita, pozornost, rytmus, potěšení, myšlenka, příběh a posvátno. To je osm elementů, které pomahají ze zdravého jídla vytěžit maximum - lépe trávit, spalovat kalorie i budovat svalovou hmotu.

jaký je rozdíl rozdíl mezi veganem a vegetariánem?
07.01.2016 napsal/a Pavel Ovesný

Vegetariánsví. Veganství. Vitariánství. Nezasvěcenému možná zní tato slova podobně. A jaký je mezi nimi rozdíl? Jak se liší jídelníčky vyznavačů těchto alternativní (nejen) stravovacích stylů.

Stránky